GZ_Hapto_logoCMYK

Keurmerk
GZ-Haptotherapeut



weblogo-hapto-1280

Wat is haptotherapie?

Haptotherapie is gebaseerd op haptonomie, de leer van het voelen en van de aanraking. Het is een lichaamsgerichte en ervaringsgerichte therapie, die plaatsvindt in individuele sessies. Via aanrakingen word je uitgenodigd om aandacht te geven aan het voelen. Je wordt je meer bewust van je eigen lichaam, jouw ruimte en jouw beweging. Door te praten over wat er in je lijf gebeurt, ontdek je wat je grenzen en mogelijkheden zijn.
Hoe presenteer je jezelf aan de ander?
Hoe maak je jezelf kenbaar?
De therapeut heeft hierbij een gidsende rol.

Waarom haptotherapie?

Wanneer je goed in staat bent om in harmonie met je gevoel en verstand te handelen, ben je optimaal opgewassen tegen moeilijkheden in het leven. Want hoe prettiger je in je vel zit, des te beter kun je keuzes maken die leiden tot een tevreden bestaan.
Psychische en/of lichamelijke klachten ontstaan vaak doordat we onze gevoelens niet kennen of moeite hebben om bepaalde emoties te uiten. Het onderdrukken of ontkennen van deze gevoelens kan allerlei klachten veroorzaken. Via haptotherapie leer je weer contact maken met je gevoel. Zo kun je beter betekenis geven aan lichamelijke en/of psychische klachten, en mogelijk een verandering inzetten.

Wanneer kan haptotherapie uitkomst bieden?

Haptotherapie biedt goede mogelijkheden bij de volgende klachten en symptomen:

  • oververmoeidheid
  • aan stress gerelateerde klachten
  • moeite met keuzes maken
  • onvoldoende zelfvertrouwen
  • de neiging om altijd aan andermans verwachtingen te willen voldoen
  • geen 'nee' kunnen zeggen
  • recidiverende lichamelijke klachten die verband houden met óverspanning van spieren
  • moeite met veranderingen
  • verwerking van verlieservaringen

collage

Hoe ziet de behandeling eruit?

De haptotherapie begint met een intakegesprek. Samen met de therapeut stel je vast wat het behandeldoel is en maak je een behandelplan. De therapeut maakt ook een afspraak over de evaluatie. De therapie bestaat uit een aantal individuele sessies, waarin de therapeut werkt met ervaringssituaties en aanrakingen. Deze zijn gericht op jouw beleving: Wat gebeurt er met je? Welke betekenis heeft dit voor jou?
Zo is een aanraking op je rug een manier om contact te maken met je gevoelswereld. Een ervaringssituatie - bijvoorbeeld het innemen van een positie ten opzichte vande therapeut - zegt iets over de positie die jij inneemt in je relatie of gezin. Een belangrijk aspect van de therapie is communicatie: het praten over wat die aanrakingen en ervaringen met jou doen. Tijdens de therapie gaan we samen op weg om het evenwicht te herstellen. Dat betekent een actieve deelname van twee kanten.



website: roodvos web & design